‘Omzet warmtepompen voorbij cv-ketels’

Uit onderzoek van Warmtepompstrategie is naar voren gekomen dat de warmtepomp de cv-ketel volgend jaar qua omzetwaarde voorbij gaat. In 2018 is de verwachting dat er voor ongeveer €250 miljoen euro aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd gaat worden, tegenover ongeveer €220 miljoen euro aan HR-ketels. Hiermee is de warmtepomp de cv-ketel officieel voorbij.

Volgens Peter Wagener van consultancybedrijf Warmtepompstrategie geeft deze verschuiving naast de duurzame trend ook een economische trend aan: “van het goedkopere apparaat met hoge variabele kosten (HR-ketel) naar een duurder apparaat met lagere variabele kosten (de warmtepomp). Voor de eindgebruiker is dat gunstig. Deze doet een eenmalige investering en heeft veel minder last van fluctuerende gasprijzen. Dat is een goed signaal voor de warmtepompsector, waaronder leveranciers en installateurs. Particulieren en bedrijven zijn bereid te investeren in duurzaamheid.”

Verduurzaming

Het aandeel warmtepompen in nieuwbouw en bestaande bouw blijft groeien. Door dit stijgende aandeel zal naar verwachting eind 2018 de totale omzetwaarde van warmtepompen voor het eerst hoger liggen dan die van cv-ketels. Het toenemende aandeel van warmtepompen komt onder andere doordat warmtepompen bij nieuwbouw steeds vaker de standaard zijn en de overheid subsidie beschikbaar heeft gesteld voor de aanschaf van een warmtepomp. Daarnaast kiezen veel gemeenten ervoor om nieuwbouw niet meer op het aardgasnet aan te sluiten. Ook veel woningcorporaties zijn aan de slag gegaan met warmtepompen. Ook de toepassing van hybride warmtepompen, de combinatie van een warmtepomp met een gasketel, is in de praktijk al veelvuldig toegepast. Voor corporaties zijn warmtepompen een interessante optie om tot een CO2-neutraal woningbestand in 2050 te komen.