Last van het geluid van uw warmtepomp? Daar is iets aan te doen!

Dat een lucht/waterwarmtepomp geluid maakt is inmiddels bekend. Normaal gesproken is dat niet meer dan een zacht zoemend geluid, maar in bepaalde situaties kan dit geluid toch best storend zijn. Sommige mensen zien hierdoor zelfs af van de aanschaf van een warmtepomp. Zonde, want met een warmtepomp kunt u heel veel gas en dus geld besparen! Is er een oplossing voor dit probleem? Zeker! Met de juiste maatregelen lost u dit probleem vrij eenvoudig op.

Denk goed na over de locatie van de buitenunit

Een warmtepomp maakt geluid, maar de meeste mensen ervaren dit geluid pas wanneer de warmtepomp zomers de woning gaat koelen. Je zit in de zomer vaker buiten en zeker wanneer de buitenunit in of in de buurt van de tuin staat, kunt u dit geluid horen. De oplossing is in sommige gevallen simpel: plaats de buitenunit aan de voorkant van de woning, bijvoorbeeld door middel van wandbeugels, op een schuur, op een plat dak of op een balkon. Het is een stuk minder storend als dit geluid hoorbaar is in de voortuin, omdat de meeste mensen hier meestal niet lang verblijven.

Schokdempers

Monteert u de buitenunit tegen of in de buurt van een gevel? Dan kunnen de trillingen van het apparaat in extreme gevallen binnenshuis hoorbaar zijn. Een effectieve oplossing voor dit probleem zijn schokdempers. Plaats de schokdempers tussen de warmtepomp en de het liefst zware, stabiele ondergrond en de trillingen zullen minder tot helemaal niet meer hoorbaar zijn. Ook een flexibele leiding tussen de warmtepomp en het afgiftesysteem zorgt ervoor zorgen dat trillingen minder goed hoorbaar zijn.

Tijdssturing

Wanneer heeft u het meeste last van geluid? Als het verder om u heen stil is. Dit is vooral ’s nachts zo. Veel warmtepompen hebben daarom een speciale ‘silent-mode’. De warmtepomp kan in deze silent-mode minder warmte en warm tapwater produceren, maar dit is ’s nachts meestal geen probleem, want u ligt dan zonder hinder van de warmtepomp te slapen.

Omkasting

Zijn bovenstaande opties niet mogelijk of blijft het geluid aanwezig? Dan is een omkasting nog een mogelijkheid. Er zijn verschillende geluidsreducerende omkastingen verkrijgbaar die het geluid van de buitenunit aanzienlijk kunnen terugdringen.

Update: Luister naar het geluid

Hoeveel geluid maakt zo’n warmtepomp nou werkelijk? Bekijk en luister hier een video: