Warmtepomp Subsidie 2019

Ook in 2019 is het mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Naast de subsidie op warmtepompen is het ook mogelijk subsidie te krijgen voor zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De subsidie is er voor particulieren en zakelijke gebruikers. De subsidie wordt verstrekt door het Ministerie van Economische Zaken.

Voor welke warmtepompen geldt de subsidie?

Een warmtepomp moet aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten voor subsidie.
  • Het nominale vermogen van het verwarmingstoestel is maximaal 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket , een productkaart en technische documentatie.

Subsidiebedrag

De overheid heeft een apparatenlijst warmtepompen gemaakt waarin staat welk subsidiebedrag bij welke warmtepomp hoort. De lijst wordt continu aangevuld met nieuwe merken en types.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt het subsidiebedrag vaak tussen de € 500 en € 2.500.

Waarom deze subsidie?

De overheid wil Nederlanders stimuleren meer te gaan verwarmen met duurzame warmte in plaats van met gas. Op deze manier kan er veel energie bespaard worden en wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. Het stimuleren doen ze door middel van een financiële ondersteuning.

Deze subsidieregeling is gestart op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget van tevoren bekend gemaakt. In 2019 is er € 100 miljoen subsidie beschikbaar.

Terugverdientijd

Door de subsidie wordt de investering kleiner en daardoor de terugverdientijd korter. Ook is in 2019 de belasting op gas omhoog gegaan. Wanneer u met een warmtepomp op uw gasverbruik gaat besparen, betaalt u minder belasting en verdient u de warmtepomp sneller terug.

Warmtepompcheck

Of uw bestaande huis geschikt is voor een warmtepomp, hangt af van een aantal factoren. Op basis van een aantal vragen kunnen wij bepalen of investeren in een warmtepomp een financieel verstandige keuze is.